zaterdag 8 december 2007

West East North South

Afgelopen najaar deed Lucinda Williams op haar West East North South Tour enkele grote Amerikaanse steden aan. Ze speelde vijf avonden achtereen in iedere stad. Iedere avond bracht ze voor de pauze integraal een van haar cd's Lucinda Williams, Sweet Old World, Car Wheels on a Gravel Road, Essence en World without Tears ten gehore. Na de pauze was er ruimte voor ander materiaal, vooral van haar laatste studioplaat West. Gastmuzikanten waren steeds welkom. Zo komt op de New Yorkse Car Wheels ... Steve Earle langs voor wat harmonica- en mandolinewerk.

Na afloop van iedere show konden bezoekers een versgeperste cd kopen van het programma voor de pauze. De cd's van de vijf avonden in september/oktober in New York en Los Angeles zijn sinds kort voor niet al te veel dollars aan te schaffen via Williams' website. Per stuk, of als pakketje van vijf cd's.

In New York speelt Williams met de band waarmee ze onlangs ook in Nederland en Belgie toerde. Plus Jim Lauderdale voor de backing vocals. Niet de meest soepele band waarmee ze ooit toerde, maar wel weer een ander geluid. De geluidskwaliteit is niet optimaal maar meer dan acceptabel, en aan mixage is natuurlijk niet al te veel gedaan. Dan kan het gebeuren dat drummer Butch Norton wel erg hard de kamer binnen dendert, en dat Lauderdale's tweede stem de eerste stem naar de achtergrond dringt.

Aardig is dat het hele programma voor de pauze zonder coupures op de cd's staat. Dus inclusief valse starts (en die zijn er regelmatig, onder meer vanwege de 'bad cracks' in haar stem), het publiek en Williams' gebabbel tussen de liedjes door. Gebabbel is overigens niet het juiste woord. Williams neemt uitgebreid de tijd de ontstaans-
geschiedenis van alle liedjes toe te lichten, en dat is mede de charme van deze opnamen.

Ze vertelt ergens haar liedjes als haar kinderen te beschouwen. Duidelijk is te horen, dat niet al die kinderen goed terecht zijn gekomen. En dat niet met al haar koters de relatie even goed is. Van sommige - met name oudere - liedjes is ze compleet vervreemd. En een enkeling wil gewoon zélf niet deugen. Andere sluit ze daarentegen nog steeds liefdevol in de armen. Alles bij elkaar zijn deze cd's prachtige documenten voor de Williamsliefhebber. Documenten van een origineel en gewaagd project.

Website Lucinda Williams


Geen opmerkingen: