donderdag 13 december 2007

Boek en plaat

Afgelopen zaterdag was de redactie van altcountry.nl bijeen voor een vergadering. Gewoon lekker lullen over muziek. Iemand begon over downloaden. Is dat werkelijk de toekomst? Bestaan er straks geen cd's meer? Ik kan het me niet voorstellen. Immers, een cd is zoveel meer dan een verzameling liedjes.
Door die vergadering miste ik het concert van Mark Olson in De Witte Bal te Assen. Dus kocht ik maandag als goedmakertje diens laatste cd The Salvation Blues. Een prachtig als een boek verpakt album waarin het voormalig lid van The Jayhawks in een verzameling liedjes zijn verbroken relatie met Victoria Williams verwerkt. De liedjes worden gepresenteerd als hoofdstukken. Daarmee is de cd een document. Het zou zonde zijn slechts enkele liedjes te downloaden.
Met de nieuwe als een boek uitgevoerde plaat van Mark Olson in de rugzak liep ik ook nog even binnen bij De Slegte. Ik kocht er een boek dat ik al meermalen in de handen had gehad en nu was het moment dat ik het maar eens mee moest nemen. In het boek Walker Evans & Company staat werk van zo'n honderd fotografen en beeldende kunstenaars die op de een of andere manier zijn beïnvloed door de Amerikaanse fotograaf. Er worden verbanden gelegd tussen diverse kunstwerken. Het boek is meer dan een verzameling foto's, zoals een cd meer is dan een verzameling liedjes.
En nee, dit is geen betoog ten faveure van zoiets als de conceptplaat. Ook van Creedence Clearwater Revival draai ik liever een elpee dan zomaar een liedje. Zelfs de verzamelde singles van The Buzzcocks op Singles Going Steady hebben wat mij betreft een meerwaarde. En niet alleen maar om die prachtige albumtitel.

1 opmerking:

Peter zei

Beste Hugo,
bedankt voor je compliment op mijn blog (peterkorea.blogspot.com). altijd leuk om dat soort berichtjes te krijgen :D

die van jou is er zeker niet minder spannend....ik kan een voorbeeld nemen aan de frequentie van bloggen ;-)

groeten
Peter