vrijdag 7 december 2007

Pijn!

Het mooie van een weblog is dat je ook vrij gemakkelijk filmpjes kan delen.
En waarom dan niet gelijk de beste en meest aangrijpende clip aller tijden? Hurt door Johnny Cash. In deze video komt eigenlijk alles samen. Prachtige beelden die het liedje nog veel en veel krachtiger maken.
Je ziet Cash als oude man dit nummer zingen. Ondertussen, alsof hij terugblikt op zijn leven, komen oude beelden voorbij waarin hij nog in de kracht van zijn leven is. Vooral op 1.07 minuut zie je hem op zijn virielst. Hij loopt met een soort herderstok door het landschap en snuift nog eens: “wie kan mij wat maken?”. De beelden van het gesloten Museum of Cash in Nashville -my empire of dirt- zijn ook symbolisch. Het meest aangrijpend vind ik het moment waarop June Carter Cash achter Johnny staat en hem met vochtige ogen gadeslaat. Dan breek ik. Vreemd om te weten dat zij als eerste van de twee zou overlijden (15 mei 2003). Vier maanden later, op 12 september, sterft dan ook Cash.Iedereen weet wel dat Hurt niet van Cash zelf was, maar van Trent Reznor van de groep Nine Inch Nails. Laatsgenoemde was bevriend met Rick Rubin, die als producer van de formidabele American Recordings van Cash, het nummer voordroeg voor American IV: The Man Comes Around.
Reznor is na het zien van de video zeer onder de indruk en geeft aan er kapot van te zijn. Hij schijnt bij optredens nog steeds dit nummer aan te kondigen als "a song that isn't mine anymore." Dat vind ik dan wel weer mooi.
Wie kent Hurt in de oorspronkelijke versie? Zie hieronder. Andere koek!Ook videotips? Graag in de comments.

Geen opmerkingen: