maandag 24 december 2007

Kerstkaart

Mooiste kerstnummer allertijden is ‘Christmas Card from a Hooker in Minneapolis’ van Tom Waits, afkomstig van zijn album 'Blue Valentine' uit 1978. De chroniqueur van de zelfkant had de muziekwereld al verblijd met een vijftal prachtalbums toen hij met dit meesterwerkje op de proppen kwam. Het repertoire van Waits bestond in die periode voornamelijk uit rokerige, jazzy bluesnummers met piano en sax; het zou nog een jaar of vijf duren aleer hij zich van zijn experimentele kant liet zien op (het geniale) ‘Swordfishtrombone’.

Aan ‘Blue Valentine’ koester ik om meerdere redenen fijne herinneringen. Om te beginnen was het mijn kennismaking met de man die ik tot de dag van vandaag beschouw als meest begaafde liedjesschrijver en performer ooit. En niet alleen de grommende stem in combinatie met de muziek sprak op mijn vijftiende tot de verbeelding, ook de afbeelding op de achterkant van de hoes prikkelde de fantasie. In groen-tinten zien we een jeugdige Waits, in gedachten verzonken, bij een smoezelig tankstation gebogen staan over een blondine in het rood die bevallig tegen een Ford Thunderbird leunt. Je ziet de bijbehorende film zo voor je. 'Blue Valentine' is nog steeds een van mijn favoriete Waits-albums, mede vanwege het wonderschone titelnummer. Andere prachtnummers op dit album zijn ‘$29.00’ en ‘A Sweet Little Bullet From a Pretty Blue Gun’. En dus ook ‘Christmas Card From a Hooker in Minneapolis’: een bitterzoete bluesy ballad waarin een hoertje aan ene Charley met trots verhaalt over haar leven op dat moment. Ze is van de dope af, getrouwd met een trombonespeler en zwanger bovendien. Met regelmaat denkt ze nog terug aan Charley, in haar platenkast staat nog steeds zijn lp van Little Anthony and the Imperials. Jammer alleen dat iemand haar platenspeler heeft gejat. Hoe dan ook: ze is gelukkig. Aan het eind van het verhaal komt de aap uit de mouw: ze heeft helemaal geen man en hij speelt geen trombone bovendien. Wel heeft ze dringend geld nodig voor haar advocaat, alleen dan maakt ze kans op voorwaardelijke vrijlating uit de cel. Op Valentijnsdag …

Verlos jezelf voor even van alle Kerst-kitsch van Mariah Carey, Wham en consorten en bekijk/beluister een live uitvoering van ‘Christmas Card From a Hooker in Minneapolis’, compleet met toepasselijk intro.

Geen opmerkingen: