donderdag 20 december 2007

Bread

Met zijn Seventies Easy Listening Song inspireerde Stayton Bonner me om weer eens de platen van Bread uit de kast te trekken. Net zoals Bonner dat doet in dat liedje, te vinden op zijn uitstekende cd Cadillac Road. Ik ben het namelijk helemaal met Bonner eens: "Say what you will, but Bread and America rock. Softly."
The Best Of Bread en The Best Of Bread Volume Two, goh, die albums zou ik toch niet graag willen missen. Ook al is Bread zo'n band die volgens vrijwel iedereen behoorlijk fout is. Maakt niet uit, Guitar Man is prachtig. Punt. Op welke plaats staat dat nummer dit jaar eigenlijk in de Top 2000? Het nummer vat het aardig samen voor een platenverzamelaar: Then you listen to the music and you like to sing along / You want to get the meaning out of each and every song / Then you find yourself a message and some words to call your own / And take them home.
Bread bestond uit David Gates, James Griffin, Mike Botts en Larry Knechtel, een sessiemuzikant die na een paar albums Robb Royer had vervangen. De band uit Los Angeles ging in 1973 uit elkaar omdat Griffin jaloers was op de hoofdrol die Gates was toebedeeld. Met het uitstekende Breakin' Up Is Easy bewees Griffin een jaar later dat hij recht van spreken had gehad. In 1976 kwam Bread toch weer even terug, maakte een plaat en had een hit met Lost Without Your Love. Twintig jaar later kwamen ze bijeen voor een reünie. In 2005 overleden Griffin en Botts.
David Gates is nog slechts zeer sporadisch actief, maar multi-instrumentalist Larry Knechtel werkt nog net zo hard als altijd. Zijn staat van dienst is enorm. Hij speelde op Pet Sounds en Smile van The Beach Boys, Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel, Mr. Tambourine Man van The Byrds en ga zo maar door. Die gitaarsolo op Guitar Man was van hem. Meer recent is hij te horen op de door Rick Rubin geproduceerde 12 Songs van Neil Diamond en Taking The Long Way van The Dixie Chicks.
Op hoeveel singles van de Top 2000 zou hij hebben gespeeld?

Geen opmerkingen: