zondag 9 december 2007

Een ritje met Sylvia
The Gougers zijn een – voor mij - nieuwe band uit Texas. Ze hebben een prachtige plaat gemaakt, waar we het later nog wel eens over zullen hebben. De naam van het album is A Long Day For The Weathervane. Titels bedenken kunnen ze wel dus. Want wat te denken van Riding In A Lincoln Continental With Sylvia Plath. Een prachtig walsje: luister maar eens. Maar wat was dat toch, met die Lincoln, en die Sylvia Plath? OK, om met de laatste te beginnen: Sylvia Plath (1932-1963) was een zeer bijzondere Amerikaanse schrijfster. Als jonge, briljante dichteres trouwde ze in 1956 met de Engelse dichter Ted Hughes. Zes jaar eerder had ze haar eerste zelfmoordpoging al achter de rug. Plath was manisch-depressief, een aandoening die zoals bekend met hevige stemmingwisselingen gepaard gaat. Op 11 februari 1963 steekt ze haar hoofd in de oven en draait de gaskraan open. Ze heeft nog netjes eten en drinken voor haar kinderen klaargezet.
Sylvia Plath had ongewild een buitensporig glamourachtige uitstraling. Veel foto’s zijn er niet van haar, wat deze dichteres alleen maar mysterieuzer maakt, en onbereikbaarder.
1963 dus.Een jaartal dat ons meteen doorverbindt naar die Lincoln Continental. Op 22 november 1963 reed John F. Kennedy achter in een Lincoln Continental door de straten van Dallas. Even later lagen zijn hersens in stukken op de achterklep.
Een prestigieuzer automobiel is niet goed denkbaar, althans niet in Amerika. Maar wat moet dat nou allemaal, in dat liedje, met die Sylvia Plath, in die dikke twaalfcilinder? Als je naar de tekst luistert, komt er geen Lincoln in voor, en ook geen dichteres. Je zit je in je eentje op te vreten aan een tafeltje in de kroeg, vlak naast de telefoon waar je muntjes in moet gooien, maar wie zou je bellen? Je vriendin is er vandoor, je ziet alweer andere leuke meiden voorbijkomen, maar helaas: That girl wearing blue jeans, she’s pretty good at cool, but I’m just sitting here, watching my ashtray get full. Kun je verder weg zijn van een ritje in een Lincoln Continental, met Sylvia Plath?

Klik hier voor de gedichten van Sylvia Plath.

1 opmerking:

PeterP zei

voor de echte liefhebbers
bij de arbeiderspers is in de privé domein serie
van sylvia plath verschenen
de dagboeken 1950 - 1962