dinsdag 4 december 2007

Heavy Countryrock


Het mistige en onduidelijke pad van de alt.country wordt steeds breder gemaakt door allerlei kruisbestuivingen ter linker- en rechterzijde. Neem nu de acid-folk – vooral onder de aandacht gebracht door Devendra Banhart en de door hem samengestelde compilatie Golden Apples Of The Sun – en ook de stonerrock; zij oefenen gestaag hun invloed uit op ‘onze’ alt.country. Een goede ontwikkeling, want het levert spannende en soms vernieuwende rock op. Al zijn heavy exponenten als Black Lips en Comets On Fire té heavy naar mijn smaak, zo schreef ik al eens op onze site. Ik heb gewoon iets meer landelijke sfeer en countrygitaren nodig. Die vindt je bijvoorbeeld wel bij Black Lips-afsplitsing Blood Meridian en Comets On Fire-afsplitsing Howlin’ Rain. Maar ook bij het trio daaronder; tezamen vijf brokken heavy Cosmic American Rock.

1. ‘Let It Come Down’ – Blood Meridian
Onheilspellende countryrock met slidegitaar-intro à la ‘Sister Morphine’. Meer dan zes spannende minuten zompige country-noir met duistere zang van Matthew Camirand en fantastisch gitaarwerk. De Canadese band is op Kick Up The Dust (2006) tot grote dingen in staat en levert daarmee en passant al zijn tweede meesterwerk af.
2. ‘Calling Lightening With A Scythe’ – Howlin’ Rain
Rootsy rock die explodeert in gierende en fuzzende gitaren. Banjo en akoestische gitaar maken subtiel plaats voor galopperend ritme en aardeverschroeiende gitaarsolo’s. Howlin’ Rains americana is een onwaarschijnlijke mix van Screaming Trees en Creedence Clearwater Revival. Hobbyproject van Ethan Miller, maar onstijgt kwalificatie hobby volledig. De opvolger van het gelijknamige debuut uit 2006 verschijnt op Rick Rubins Def American.
3.‘Wild Mountain Nation’ – Blitzen Trapper
Jonge honden uit Portland, Oregon. Met de cd Wild Mountain Nation (2007) zorgen ze voor een nieuw geluid in de americana; het titelnummer is een schitterende gemuteerde countryrocksong die The Byrds, The Flying Burrito Brothers en ook Beachwood Sparks eer aandoet. Zo het een single was, was het mijn single van het jaar.
4. ‘Welcome To My Room’ – VietNam
Losgeslagen gedegenereerd wild, residerend in Brooklyn. Neo-hippiefamilie die free spirit en drugs omarmt en ook nog eens opzwepende psychedelica produceert. Het rafelige debuut uit 2006 is overladen met walzende songs, gezongen met Dylan-stem en gedrenkt in reverb-gitaren. ‘Welcome To My Room’ is een machtig boogierocknummer.
5. ‘The Thief And The Heartbreaker’ – Alberta Cross
Beschaafdste van het stel. Maar ze komen dan ook uit Engeland. The Thief & The Heartbreaker (2007) is een onvervalste neo-countryrockplaat.die The Band en Neil Young spontaan voor het geestesoog tovert. Het openings- en titelnummer kent in ieder geval die heerlijk hakkende slaggitaar en vertragende beat die we van Crazy Horse kennen. Prachtig dus.

1 opmerking:

Jos Wijnen zei

Je geeft me steeds nieuwe ideëen, soms van oude namen, om achteraan te gaan. Top! Thanks. Kzie uit naar je stukken.