maandag 30 juni 2008
Roosbeef
zondag 29 juni 2008
I, Flathead
One by one I lost them out on the dry lake floor
We liked to push those flat head cars as hard as they could go
Just like old Whiskey Bob down on thunder road
I hear their voices calling just across the finish line
And that’s why I’m going out and try a flathead one more time
I, Flathead is – na Chavez Ravine en My Name Is Buddy - het derde deel van wat opeens Ry Cooders California Trilogy blijkt te zijn. We gaan het hier niet over de muziek hebben, dat gebeurt op een ander moment en een andere plaats. Maar om een indruk te krijgen kan het geen kwaad naar het openingsnummer te luisteren. Waar dit stukje wél over gaat, is de rest van deze productie. Cooder heeft heel goed begrepen dat de waarde van een album tegenwoordig niet meer in de muziek zit. Om eerlijk te zijn had ik die muziek van I, Flathead allang op mijn computer staan. Net als bij Chavez Ravine en My Name Is Buddy heeft Cooder gezorgd voor een belangrijke meerwaarde in de manier waarop de muziek wordt aangeboden: prachtige boekjes met teksten, achtergrondinformatie, tekeningen, foto’s en in het geval van I, Flathead zelfs een complete novelle van bijna honderd pagina’s over de hoofdpersoon van dit conceptalbum, Kash Buk. Deze deed vroeger aan salt flat racing: loeihard over zoutvlakten scheuren, liggend in een lage, platte racewagen. Als het hem te link wordt en hij te veel vrienden op de zoutvlaktes heeft moeten achterlaten, trekt hij er als gitarist op uit om een muzikale trektocht door het Californië van de jaren zestig te maken. Helaas schijnt in Nederland alleen een uitgeklede versie van I, Flathead te koop te zijn, maar als je platenboer net zo bijdehand is als mijn Hengelose Popeye, dan moet hij in staat zijn ergens een exemplaar van de luxe-editie vandaan te vissen.
zaterdag 28 juni 2008
Folsom Prison Blues
donderdag 26 juni 2008
The Pedro Delgados
The Pedro Delgados, een Amsterdamse band die akoestische country speelt die ze zelf als bluetrash omschrijven, heeft dus een uitstekende bandnaam bedacht. Van Pedro Delgado vergeet ik nooit zijn Tour van 1989. Ik lag zelf het grootste deel van die drie weken in het ziekenhuis, nadat ik zwaar ten val was gekomen in de Ronde van Norg, de vijfde etappe van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Tegenover mij lag een brandweerman die op de Antillen tijdens bluswerkzaameheden door een dak was gevallen. Hij begreep helemaal niets van de sport, maar gaandeweg werd hij steeds enthousiaster. Na een tijdje was hij vooral een fan van Pedro Delgado, die de smaakmaker van de koers was door met zijn neus op de voorband te dalen, maar ook door pech werd achtervolgd. Mogelijk had hij de Tour al op de eerste dag verloren, doordat hij te laat aan de start was verschenen van de proloog. Later had hij overigens in een langere tijdrit toch ook baat bij die gebeurtenis. Doordat hij niet hoog stond in het klassement - een jaar eerder had hij de Tour nog gewonnen - startte hij veel eerder dan de toppers en reed in tegenstelling tot de klassementsrenners op een droog parcours en pakte zo veel tijd terug. Hij zou als derde eindigen in die door de Amerikaan Greg Lemond gewonnen Tour.
Over de muziek van The Pedro Delgados staat binnenkort meer op onze website in een recensie van hun cd Do It Like That.
dinsdag 24 juni 2008
Maan op zolder
Zij hebben zich vernoemd naar een song van Mott The Hoople’s lp Brain Capers (1971): The Moon Upstairs. Ze komen uit Los Angeles, zijn nog jong, maar hebben wel een uitstekend debuut afgeleverd. De band schrijft lyrische gitaarrocksongs die de popgeschiedenis overhoop halen: Pink Floyd, Caravan, The Byrds, Neil Young, John Lennon, je hoort het allemaal terug in de eclectische sound van The Moon Upstairs. Zweverige rocksongs die niet anders dan als klassiek kunnen worden omschreven; klassiek in de zin van: countryrock, psychedelica, classic seventies rock. Gedomineerd door elektrische gitaar, Wurlitzer-piano en de golvende zangharmonieën van aanvoerder Sharif Dumani en zijn volgelingen is Guarding The Golden Apple – uit 2007 – gewoon een jaarlijstjesplaat. Althans, in dat van mij is dit geweldige debuut stevig verankerd.
zondag 22 juni 2008
Modderkruk
Me and my friends over here in the
Drie dagen later kwam het antwoord: If you have any further questions, please contact us at orderhelp@FanFire.com or one of the following numbers: 1-800-767-7160 or 1-916-350-2016. Our customer service representatives available 24 hours a day 7 days a week.
Thank you for your email. The Mudcrutch is a name of rock band from Gainesville FL. I would recommand googling the name on the webiste for more information and details.
Sincerely,
Zarina
Hello Zarina,
Dezelfde dag nog antwoordde Zarina:
Thank you for your email. Unfortunately, we do not handle the "Mudcrutch" Band therefore do not have any further information regarding the choice of name.
If you have any further questions, please contact us at orderhelp@FanFire.com or one of the following numbers: 1-800-767-7160 or 1-916-350-2016. Our customer service representatives available 24 hours a day 7 days a week.
Sincerely,
Zarina
zaterdag 21 juni 2008
Cash, Cash, Cash
Een mooi uitgevoerde box set, de cd's zitten in aparte hoesjes, met informatieve liner notes. Iedere cd bevat naast de 'officiele' versies ook demo's, alternate takes en zelfs een aantal 'incomplete' versies. Eigenlijk is 'Folsom Prison Blues' alleen al het aanschaffen van deze box waard (persoonlijk staat dit nummer in mijn top tien van allerbeste songs ooit, misschien later daarover nog eens meer). De eerste twee cd's zijn veruit het leukst. Cash koppelt zijn karakteristieke huppelsound (zoals ik het maar even oneerbiedig noem) er op momenten aan rockabily. De cd's klinken fris, upbeat en zelfs luchtig (hoewel de teksten soms behoorlijk neerslachtig kunnen zijn). De liedjes zijn soms ook nog wat naief en missen de meer donkere kant van de latere Cash. CD 3 zal niet vaak in mijn speler zitten: wat mij betreft typisch overproduceerde kitsch, zoals meer rockers van het eerste uur begin jaren 60 opeens gingen maken. Cash zingt een groot aantal nummers van Hank Williams, maar iedere magie ontbreekt.
Maar een mindere cd mag de pret niet drukken. Wie het begin van de Man in Black gedocumenteerd wil hebben, kan uitstekend uit de voeten met deze boxset.
vrijdag 20 juni 2008
j. tillman
Opvallendst aan het bericht over zijn toetreding tot Fleet Foxes vond ik nog dat hij bij die groep achter het drumstel plaats neemt, terwijl er tot voor kort nauwelijks drums op zijn eigen platen te horen waren. Overigens schijnt een nieuwe j. tillman-cd al weer af te zijn. Vacilando Territory Blues is opnieuw opgenomen met een band. Een releasedatum is nog niet bekend. Op zijn Myspacepagina zijn al wel een aantal, weer schitterende, nummers van het album te beluisteren. Zie hieronder een duet met Emily Loizeau: Crooked Roof
donderdag 19 juni 2008
dinsdag 17 juni 2008
Rectificatie: **** ½
Ze hebben hun naam niet mee, The Rustlanders. Een krankjoreme bandnaam, maar waar heb je een zorgvuldig gekozen naam voor nodig als je fantastische muziek maakt? Dat lijkt me een prima ethos voor deze vier debutanten uit Pennsylvania. In ieder geval hebben Jason McIntyre (zang, gitaar), Jason Tutwiller (sologitaar), Corry Drake (bas, zang) en Chris Rattie (drums, zang) een goudeerlijke, harmonische en spetterende countryrockplaat afgeleverd. The Rustlanders straalt de sfeer uit van het beste wat de countryrock in het beginstadium voortbracht: Neil Young, The Byrds, The Burrito’s en The Eagles. Maar meer nog doet dit opwindende en sfeervolle debuut denken aan de beste countryrockplaat van de jaren negentig: Hollywood Town Hall. Is The Rustlanders zo goed? Ja, The Rustlanders is zo goed, gewoon vanwege de klassieke elementen: supermelodieuze liedjes, messcherpe samenzang en knallende, gierende gitaarsolo’s die fenomenale nummers als Holdin’ Out, Blind Faith en My Rock N Roll linea recta naar countryrock-heaven katapulteren. Bekomen van deze opwinding nemen The Rustlanders je vervolgens mee naar rustieke landweggetjes, getuige de wuivende pedal steel en het rollende orgel – bespeeld door Reverend James Horton – die de soulvolle midtemponummers verfraaien. Laat je achteroverleunen en meevoeren op de pracht van deze elf superieure songs die je als vanzelf gaat beschouwen als goede vrienden waar je altijd op kunt rekenen. Ik reken op The Rustlanders – en zij mogen op mij rekenen.
**** ½
maandag 16 juni 2008
Clockwork Orange
1. R.E.M – Orange Crush
2. Screamin Jay Hawkins – Orange Coloured Sky
3. Sonic Youth – Orange Rolls, Angel’s Spits
4. Bill Monroe/Johnny Cash - Orange Blossom Special
5. Beatles en Stones – Shades Of Orange
6. Theme From 'A Clockwork Orange'
7. Guided By Voices – Orange Jacket
8. The Jon Spencer Blues Explosion - Orange
9. Frank Zappa – Son Of Orange County
10. Leo Kottke – Orange Room
11. Yo La Tengo – Orange Song
Reserve: The Doors – Orange County Suite
zondag 15 juni 2008
Liefde, God & Dood
zaterdag 14 juni 2008
Langs de lijn
vrijdag 13 juni 2008
Au Naturel
donderdag 12 juni 2008
Swamp Dogg
De volgende ochtend bladerde ik door het kunsttabloid van de Volkskrant en verdomd, een interview met Swamp Dogg. Op de volgende pagina was de verrassing pas echt groot. Recensent Gijsbert Kamer heeft namelijk een prachtige cd-box samengesteld van de king of rock-'n-soul getiteld Swamp Dogg Droppin's. Met daarop het meesterwerk Total Destruction To Your Mind, een plaat die vrijwel onvindbaar is. Van de man heb ik louter elpees, maar eerder dit jaar ontdekte ik dat zo ongeveer zijn gehele oeuvre is heruitgebracht op cd. Echter, met heel lelijke hoesjes, waarop veel te klein in een grafische chaos de originele hoezen staan afgebeeld. Dat weerhield me nog van aankoop, ook al wist ik dat ik die muziek zeker moest hebben. En kijk, mijn geduld is beloond. Die cd-box, ik heb hem direct besteld, toont op de cover vijf hoezen en ik hoop maar dat de schijfjes allemaal apart in een kartonnen replica zijn gestopt. In ieder geval heb ik binnenkort eindelijk Total Destruction To Your Mind en daarnaast nog Rat On en de door Swamp Dogg (echte naam Jerry Williams) geproduceerde platen The Brand New Z.Z. Hill; Brown, Black & Beautiful van Ruth Brown en het fenomenale I'm A Loser van Doris Duke, dat ik weliswaar op een Charly-elpee heb, maar niet in de originele hoes.
Voor alle lezers van dit blog die vinden dat het hier louter over altcountry dient te gaan heb ik een oud Chinees gezegde in petto, net zoals Swamp Dogg dat in de zelfgeschreven linernotes van zijn plaat Have You Heard This Story?? had voor alle mensen die zijn muziek niet begrijpen: YUCK FOU.
dinsdag 10 juni 2008
Howlin Rain
Op 25 juni in Vera, Groningen en 26 juni in Paradiso, Amsterdam: Howlin Rain. Waarom je daar heen moet? Omdat Magnificent Friend het beste rockalbum is van 2008.
Aanvankelijk een uitlaatklap van Comets On Fire’s Ethan Miller waar hij zijn meer roots- en popgeoriënteerde songs kwijt kon, is Howlin Rain op Magnificent Fiend uitgegroeid tot een fantastische rockband. Was het gelijknamige debuut uit 2006 al een spetterend boogie-album, Magnificent Fiend overtreft dit debuut verre. Dit vanwege de afgewogen, organische rocksound waar invloeden van de Britse begin jaren zeventig-rock, zoals Humble Pie, heavy rock à la Grand Funk Railroad en southern jamrock in de trant van The Allman Brothers broederlijk een plekje naast elkaar hebben gevonden. Ook Rick Rubin zag wel brood in de retrorocksound van Ethan Miller en zijn kompanen toen hij ze tekende voor zijn American-label. Howlin Rain treedt daarmee in de voetsporen van bands als Masters Of Reality en The Black Crowes. Maar ook muzikaal zijn er raakvlakken. Ouderwetse, zware rock is ook Howlin Rains uitgangspunt, maar akoestische gitaren, Wurlitzer en Hammond zorgen voor een afgewogen klankbeeld. Miller zet vaak een strot op, maar in El Rey klinkt hij als een soulzanger, terwijl zijn zachte kant naar voren komt in de schitterende, bijna pastorale progrocksongs Nomads en Riverboat. Tegenover deze feërieke pracht staan energieke heavy rocksongs als Dancers At The End Of Time, met grommende orgels en fuzzende gitaren. Magnificent Fiend is tegelijk opwindend en aanstekelijk, een perfecte combinatie voor een perfect nu-rockalbum, dat bovendien sterk knipoogt naar klassieke seventies rock. Een winnende combinatie die Howlin Rain een sterke positie moet kunnen opleveren in het landschap van de moderne rock. Howlin Rain rules!
maandag 9 juni 2008
Beweeglijkheid
zondag 8 juni 2008
Te hoog
zaterdag 7 juni 2008
No mans island
Nu is natuurlijk alleen de vraag, gaan we ons hier 'beperken' tot Americana/Altcountry of gaat het om die ene, onmisbare plaat/cd ongeacht het genre?
Ik ga gewoon een voorzet geven en ga uit beide categorieen mijn eilandplaat kiezen (ok, het is valsspelen, ik neem er dus twee mee, maar alleen op zo'n eiland heb je wel wat afwisseling nodig).
Americana/Altcountry: Jason & The Scorchers: Fervor/Lost and found (in de versie: essentials, plus extra's)
Ook hier speel ik beetje vals, want deze cd bevat dus eigenlijk twee platen en nog een paar extra tracks. De eerste twee cd's van Jason & the Scorchers vol energieke (punk)rock met zware country invloeden. Het zijn de platen die me uiteindelijk op het spoor van altcountry en Americana hebben gezet. In eerste instantie sloeg ik de echte country-nummers nog over, maar al draaiende kregen die nummers mij ook te pakken en durfde ik er voor uit te komen dat ik die nummers ook mooi vond (speelt allemaal in een andere tijd, de tijd dat Ramones, Clash, garagepunk en soms ook wat doemwave (Echo & The Bunnymen, The Sound) mijn draaitafel in hun greep hadden.
Algemeen: The Clash: London Calling
Zonder enige twijfel de beste plaat/cd ooit. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst hoorde: alsof ik een vuistslag direct tussen mijn ogen kreeg. Agressie en passie in muziek hoefde dus niet synoniem te zijn met hard en snel. In de beheersing zit een wagonlading emotie en dat maakt het juist alleen maar krachtiger. Een mix van stijlen zonder dat het een ratjetoe wordt. Revolution rock in de ware zin van het woord. Het was dan ook de eerste lp die ik verving op het moment dat ik mijn eerste cd speler kocht.
Met deze twee cd's houd ik het dus wel een tijdje op een onbewoond eiland uit. Maar terwijl ik dit opschrijf neem ik met veel pijn in mijn hart denkbeelding afscheid van minstens 25 andere platen/cd's die het verdienen om mee te gaan naar het eiland. Wie weet kan ik nog wat smokkelen...
donderdag 5 juni 2008
Monument Valley/Leslie and the Badgers
woensdag 4 juni 2008
Paradise
dinsdag 3 juni 2008
Piraterij
zondag 1 juni 2008
Rottumer-plaat
Overigens komt eind juni I, Flathead uit, na Chavez Ravine en My Name Is Buddy het derde deel van Cooders ‘California Trilogy’.