zaterdag 17 mei 2008

Americana Babes

Als gescheiden man en Americanaliefhebber (of zoals we hebben kunnen lezen: gescheiden man en dus Americanaliefhebber) wilde ik deze keer dan ook maar aandacht vragen voor twee Americana Babes en dan heb ik het niet over de (ook door mij) zeer gewaardeerde usual suspects Lucinda en Emmylou, maar Mary McBride en Stacie Collins. Beide dames begeven zich op het gebied van de Stonesy rootsrock afgewisseld met de tradionele country-achtige ballads (het zal niemand verbazen dat bij deze dames ook de heren Baird en Hodges zo nu en dan weer opduiken).

Mary McBride heeft een tweetal mooie cd's vol gloedvolle rootsrock op haar naam staan: Every seemed alright en By any other name. McBride heeft een lekkere 'harde' stem die vooral in de up-tempo nummers goed tot zijn recht komt. Op de cd's mengt ze country, rootsrock en pop tot een aanstekelijk geheel. Onder de mannelijke collega's heeft zij blijkbaar ook veel goodwill, gezien het feit dat ze onder meer samen met gekende namen als Steve Wynn, Fred Eaglesmith en Dan Baird songs heeft geschreven. Het is de laatste tijd wat stil rond haar, ook haar website geeft op dit moment niet veel aanleiding te verwachten dat er nieuw werk op stapel staat.

Stacie Collins is meer van de gestampte pot. Ze ziet er een beetje uit als een Americana stoeipoes en haar muziek heeft ook wel een hoog tomboy-gehalte: stevige rock met uitstapjes naar blues en country. Het is dan ook niet vreemd dat zowel Baird (die haar eerste cd produceerde) als Hodges al vaak met haar op een poduim hebben gestaan. Collins is vooral op dreef als ze de mondharmonica ter hand neemt. Misschien hebben de songs wat minder diepgang dan die van Mary McBride (wellicht een beetje meer 'trailer trash'), een feestje kan je er prima mee bouwen.

Geen opmerkingen: