zaterdag 31 mei 2008
Vol verwachting (deel 2)
vrijdag 30 mei 2008
Eilandplaat
Het bepalen daarvan viel nog niet mee. Alle kandidaten hebben het héél goed gedaan, maar uiteindelijk kan er maar één winnen (yak). Uit de verhalen in het dubbeldikke nummer van Wahwah, blijkt dat velen juist die plaat kiezen die ze in hun jeugd hebben gekocht en daarna eindeloos hebben gedraaid. Een eilandplaat is vrijwel nooit van recente datum. Hij moet, als goede wijn, enige tijd hebben gelegen. Ook mijn voorkeur is er een die ik al 30 jaar in de kast heb staan. Een plaat die ik van voor naar achteren ken. Elke zin, elke muzikale wending, iedere solo zit in mijn geheugen gegrift, ook al draai ik hem nu vrijwel nooit meer. Maar als ik ´m draai, is het weer een feest van herkenning. Het gaat hier om Watch van Manfred Mann´s Earth Band. Is het classic rock? Progrock? Het rockt wel in ieder geval. Ik ga hier niet beweren dat dit het beste album aller tijden is. Ik durf niet eens te zeggen dat het beste is dat Manfred Mann met zijn Earth Band gemaakt heeft (dat moet The Roaring Silence zijn). Het is wel het album dat me het dierbaarst is. De slechts 7 nummers nemen me terug in de tijd. 14 jaar was ik in 1978. Vrienden en klasgenoten waren in de ban van Saturday Night Fever, Status Quo en The Eagles. En ik had Manfred Mann´s Earth Band. Mijn eerste album dat niet iedereen had. De eerste stap naar een eigen muzieksmaak. Achteraf zie ik nog steeds waarom ik het toen zo´n schitterende plaat vond. Chris Thompson is een wereldzanger en de liedjes (4 op kant 1 en 3 op kant 2) zijn lekker dynamisch, rocken flink door, terwijl de melodie nimmer uit het oog verloren wordt. Ik realiseer me dat het geen plaat is waarmee je scoort in altcountrykringen. Het zij zo.
donderdag 29 mei 2008
Barefoot Jerry op Criminal Records
De elpee die bij me in de kast staat is een heruitgave op het Britse Criminal Records, maar gelukkig wel met de originele hoes. Ik trok het vinyl uit de binnenhoes en zag toen tot mijn verbazing dat het op beide kanten voorzien is van een verkeerd label. Daar staat namelijk O'Keefe van Danny O'Keefe en tevens 'The Houdini Series'. Was ik helemaal vergeten. Ik keek nog eens op de achterkant van de plaat. Onder het logo Criminal Records las ik de slogan 'The label you can't trust'. Dat was dan op mijn exemplaar wel heel letterlijk te nemen. Toeval of was dit een practical joke die op alle platen van Criminal Records is toegepast? Ik heb geen idee. Wie weet hier meer van?
dinsdag 27 mei 2008
Gescheiden mannen en verprutste jeugd
Dat doe ik ook en zodoende maak ik deze keer een uitstapje naar de jaren tachtig postpunk en kom ik uit bij Wild & Wandering (1981) van Wasted Youth. Deze het daglicht schuwende jongelingen uit Londen brouwden een wilde hutspot van postpunk, gothic, garagepunk, glamrock en rock noir. Al na een paar jaar brandde het spul op, maar niet nadat ze een prachtige postpunk-lp hadden losgelaten: Wild & Wandering. Broeierige rock met een knipoog naar Lou Reed en The Doors, tomtommende drums, ijle reverbgitaren en gewoon prima uitgevoerde liedjes. Wasted Youth is de obscuriteit niet bespaard gebleven, iets dat de postpunkers gemeen hebben met die talloze americana-artiesten en alt.countryrockers waar wij op onze site over schrijven.
zondag 25 mei 2008
Voices three
zaterdag 24 mei 2008
Beter ten halve gekeerd...
vrijdag 23 mei 2008
Groeten van Rottumerplaat
Mensen deel ik op grond van hun voorkeuren, en in het bijzonder hun muzikale voorkeuren, in in Goed en Fout. De jurist in mij wil dan voor sommige Foute mensen nog wel verzachtende omstandigheden -zoals een beroerde jeugd- aandragen, maar eigenlijk is het dan al te laat. Als de in de Foute categorie valt, kom je je nog maar moeilijk in de Goede categorie. Het jublileumnummer van WahWah helpt mij weer in het maken van mijn keuzes. Onder het mom Groeten Uit Rottumerplaat mogen ruim 100 schrijvers, dichters, publicisten en muzikanten aangeven welke plaat zij mee zouden nemen naar een onbewoond eiland. Smullen voor de criticus in mij. Wie valt er door de mand en wie is een verrassende medestander?
Iedereen die serieus komt aanzetten met platen van de Smashing Pumpkins, Marillion en Radiohead verhuist linea recta van Rottummerplaat naar de hel. Bye bye, Leon Verdonschot, Thomas Möhlman, Marcel Möhring, Arnoud van Adrichem, Tsead Bruinja en Jacob Groot. De verkeerde Princeplaat (Purple Rain) betekent ook het einde voor schrijfster Wanda Bommer. Weg ook met al diegenen die Zappagerelateerde platen noemen. En hetzelfde geldt door Lou Reed-adepten, Soft Machine-lovers en die onverbeterlijke Pink Floyd-goeroes. Sakia Noort krijgt met haar voorkeur voor Outlandos d´Amour een enkele reis naar het onderaardse.
Over al diegenen die een beetje laf voor Beatles- Springsteen- of Dylanplaten kiezen, schort ik mijn oordeel nog even op.
Wie mogen er wel naar "my own private heaven"? In ieder geval schrijver/criminoloog Herman Franke en Simon Vinkenoog (beide noemen Music From Big Pink). En natuurlijk ook de Neil Young-liefhebbers Sjoerd De Jong, Nando Boers, Frederique Spigt en Maarten van Roozendaal. Meer verrassend, maar even welkom zijn Jeroen Wielaert, die kiest b.v. voor Feast of Wire van Calexico (het was Peter Winnen die hem met deze groep liet kennismaken) en Sjoerd Kuijper met zijn keuze voor The Fantastic Expedition of Dillard & Clark. En wat te denken van Esther Gerritsen die kiest voor Two Days At Newport van Bill Monroe? Hail, hail! Nieuwe Revu colomniste Cindy Hoetmer is zelfs meer dan welkom het door haar naar voren geschoven The Sacrilicious Sounds Of The Supersuckers. Ook Kester Freriks is, met zijn voorkeur voor The Gun Glub, een Goed mens.
Ja, net als Wiebren Rijkeboer, ben ik, behalve God, ook een sekteleider. Maar wel van mijn eigen sekte, die uit niet meer dan een lid, met zijn eigen voorkeuren, bestaat. Heerlijk, met dank aan WahWah en de samensteller van dit speciale nummer Joost Zwagerman, die ook best een leuke eilandplaat heeft.
donderdag 22 mei 2008
Joe Wilkes
Joe Wilkes is een singer-songwriter die een voorname vorm van folk brengt, waarbij jazz en klassiek de vruchtbare bodem vormen. Daardoor klinkt Here On This Frontline als een album uit de jaren zestig, toen singer-songwriters nog meer binding hadden met oudere tradities. De jazz die doorklinkt is van het kaliber Tim Buckley en de klassieke touch neigt naar Leonard Cohen. Daarbij zingt Wilkes met soul als een Van Morrison op Astral Weeks.
De plaat begint alsof we in de kerk zitten tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. De accordeon - die dus klinkt als een bandoneon - van Dan Teper kleurt nog veel meer nummers. Daarnaast is er het werk van Al Richardson op mondharmonica, dat weg heeft van Toots Thielemans. Verder zijn op deze rijk geïnstrumenteerde cd viool, cello, oboe, klarinet, Franse hoorn en bassoon te horen. Die instrumenten brengen eenzelfde sfeer als Mighty Like A Rose van Elvis Costello.
Americana UK die me op het spoor bracht van deze ronduit schitterende cd vergeleek Wilkes met John Martyn, Bert Jansch en Davy Graham en sprak over een Europees geluid. Een voor de hand liggende opmerking wellicht, omdat Wilkes twee jaar in Parijs vertoefde en daar terwijl hij in een band speelde de akoestische gitaar herontdekte, maar wel een die te begrijpen is. Americana is het dus niet, in het nummer England's Scheming sneert hij zelfs naar de mensen die het idee van de American dream aanhangen, maar voor mensen die ook wel eens over die grens kijken is Here On This Frontline zeer, zeer aan te bevelen.
dinsdag 20 mei 2008
Retro-klassiek
zondag 18 mei 2008
Funny how all this works
i am hoping to begin recording again by september... though i am currently ahead of myself. i expect to fall behind again and that it will be september and no later. i may start earlier, as i have some new ideas for the new record and i might want to utilize these as i think about them. especially since i have unlimited access to my own studio! perhaps there will be other musicians on this new recording? i can't say for sure but i do feel that with each release i am branching out a little bit... stretching.... either in songwriting or the recording process or some other aspect that i discover that i can figure out and make it a little better... a little bit more my own. i also am listening to more and more different kinds of music for my own personal pleasure. not so many singer/songwriters, or at least fewer that are in the same vein as me. i figure this keeps things fresher.”
These "fragments" could be from the past or from the present... they could be significant to me or mundane, but whichever they have something that makes me think they might be of importance later on. I never really know. I also write poetry and short stories... sometimes the fragments are better suited to one of those pieces and not a song, so I take that route. I just like to write. I never know if it's any good... I just do it. If something gets stuck in my head and I like it after thinking about it 100 times, then I think that it's probably good enough to perform or turn it into a more "permanent" form.”
Zie ook een artikel over Richard Stooksbury op altcountry.nl. En luister naar Listen.
zaterdag 17 mei 2008
Americana Babes
vrijdag 16 mei 2008
Langgerekt spoor
Waar leidt dit toe? Ik wilde gewoon wat kwijt over mijn laatste ontdekking: de Dillards. Doug Dillard is natuurlijk vooral beroemd als helft van het duo Dillard & Clark, dat de klassieker The Fantastic Expedition of Dillard & Clark (1968) op zijn naam heeft staan. In 1962 al (ik was toen -2) was banjonist Doug Dillard met zijn vijf jaar jongere broer Rodney, bassist Mitch Jayne en mandolinespeler Dean Webb vanuit Missouri naar Californië verhuisd. De mannen waren bluegrass-pickers maar begonnen, door hun omgang met rockbands, steeds vaker hun instrumenten elektrisch te versterken. Daarmee waren zij -zoniet de-, dan toch wel een van de grondleggers van de countryrock. In 1967 verliet Doug de Dillards en nam een hardcore banjoplaat op, getiteld The Banjo Album. De Dillards lieten zich door het afscheid van Doug niet uit het veld slaan en namen, met Herb Pederson in zijn plaats, in 1968 misschien wel hun beste plaat op: Wheatstraw Suite. Prachtige poppy bluegrass met heerlijke koortjes.
Van beide albums een liedje.
Doug Dillard: Foggy Mountain Breakdown
The Dillards: She Sang Hymns Out Of Tune
dinsdag 13 mei 2008
Muziek voor gescheiden mannen
Wind
1. Jimi Hendrix – The Wind Cries Mary
2. Noir Desir – Le Vent Nous Portera
3. Talking Heads – Listening Wind
4. JJ Cale – Anyway the Wind Blows
5. Tom Waits - Blow Wind Blow
6. David Bowie – Wild is the Wind
7. Hank Williams – Waltz Of The Wind
8. Gram Parsons – Hickory Wind (alternate version)
9. Bob Seger – Against the Wind
10.Santana – Song of the Wind
zaterdag 10 mei 2008
Vol verwachting
Allereerst de solo-cd van Jason & The Scorchers gitarist Warner E. Hodges. De cd is geproduceerd door niemand minder dan Dan Baird, die ook meespeelt en aan één nummer als componist een bijdrage heeft geleverd. Als dat geen garantie is voor dampende rootsrock, dan weet ik het niet meer.
Op 12 mei staat de langverwachte nieuwe cd van Dan Baird zelf op de rol. Sinds Buffalo Nickel uit 1996 is er behalve wat live cd's en een cd met demo's en b-kantjes (en natuurlijk de 2 cd's van de supergroep The Yayhoos (met o.m. Eric Ambel)) geen studioplaat meer van Dan Baird verschenen. En wat wil het toeval (hoewel, toeval bestaat niet): in de line up van Dan Bairds band Homemade Sin vinden we Warner Hodges weer terug. Voorwaar, alweer een garantie voor dampende rootsrock.
Via Warners Myspace is van beide cd's al een voorproefje te horen en ik moet zeggen, ik kan niet wachten.
Alsof het allemaal nog niet genoeg is treden Hodges en Baird deze maanden samen op en ook Jason & The Scorchers, naar ik aanneem zonder drummer van het eerste uur Perry Bags die door ziekte is geveld, geeft een aantal optredens aan deze kant van de oceaan. Helaas vinden al deze happenings plaats in de UK of in Scandinavie (en een tweetal optredens in Zwitserland). Was er nu echt geen tourpromotor te vinden die deze bands naar de Lage Landen durfde te halen? Ik zal mij de komende weken moeten troosten met de cd's.
vrijdag 9 mei 2008
Grauwe hemel
De leden van de Engelse Southern Tenant Folk Union kozen voor hun eerste titelloze cd een nagenoeg eender plaatje. Wederom sta je van onderen tegen een gebouw aan te kijken. Nu echter geen kerk, maar een garage. Misschien kijken de leden van STFU anders tegen God aan dan Buddy Miller. De wolken zijn ook niet zo donker, eerder een gewone Engels cloudy overcast.
Overigens, weet u waar de afkorting STFU ook voor staat? Voor de grof-engelse vertaling van "Hou je bek".
Een andere overeenkomst tussen Buddy Miller en de STFU is dat zij beide binnenkort in Nederland te aanschouwen zullen zijn. Miller op 14 mei in de Heinkelen Music Hall als begeleider van Krauss en Plant; de STFU toert begin juni door Nederland:
6 jun A'dam, Paradiso/7 jun Schoonloo, Roots on the Road festival/ 7 jun Ottersum, Roepaen/8 jun, Utrecht, cafe De Stad.
Ze zullen niet weten wat ze meemaken, met al die blauwe luchten hier.
donderdag 8 mei 2008
Monument Valley (The Galaxy Trio)
The Galaxy Trio was trouwens ook een science fiction animatieserie die in Amerika op de televisie te zien was in de jaren zestig.
dinsdag 6 mei 2008
Voetstuk
Mijn gedachten gingen terug naar begin dit jaar toen ik Jans jaarlijstje van 2007 las op de website van Real Roots Café. Ook toen was mijn teleurstelling groot vanwege Donkers’ gemakzuchtige en behoudende keuze. Tien cd’s van artiesten en labels waarvan de promo’s durf ik te wedden, gratis op de mat van huize Donkers vallen. Dat komt, Jan heeft natuurlijk veel vrienden in het wereldje. Mag allemaal, maar fantasieloos is het wel. Nergens prijkte op het lijstje een verrassende, spannende, laat staan onbekende artiest of groep. Jan vindt het wel goed zo.
Nog een langere tijd geleden, twee jaar of zo, las ik in de HP een driedubbelpotret van de wijze, oude heren Mart Smeets, Johan Derksen en ook Jan Donkers. De HP wilde mij wijsmaken dat deze molochen de ware voorvechters van de americana zijn. Maar ik trap er niet meer in.
Begrijp me goed, ik ben heel lang een grote fan geweest van Donkers. Natuurlijk door zijn enthousiasmerende stukken en radioprogramma’s, zijn Amerikaanse reisreportages voor Avenue, maar ook en vooral door zijn boeken, zoals het recente Mijn Muziek – ondanks de overvloed aan opgewarmde kliekjes – en zijn literaire werk. Zijn verhalenbundels Ouders Van Nu en Opgeruimde Verhalen beschouw ik als hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur van de jaren zeventig. Maar, dit geschreven hebbende, aan alles komt een eind.
You gotta move on. Net als bijvoorbeeld The Eagles en Genesis – vergeef me de vergelijking - waardeer ik Donkers zeer om wat hij was, en sorry, niet om wat hij werd. Time’s up. Het voetstuk is afgebrokkeld.
donderdag 1 mei 2008
Michael Burks
Laten we toch vooral niet vergeten dat de basis voor alle aandacht die rootsmuziek tegenwoordig krijgt zo'n twintig jaar geleden werd gelegd door de hernieuwde belangstelling voor blues, die toen vooral als puur werd ervaren. De Groninger Rhythm & Bluesnight - komende zaterdag toe aan de achttiende editie - heeft in de loop der tijd de formule slim aangepast, omdat de programmeurs inzagen dat er een veel bredere belangstelling voor rootsmuziek ontstaan was.
Robert Cray was halverwege de jaren tachtig uiterst succesvol met zijn soul en blues op het nieuwe label Hightone en een van de aanstichters van de hernieuwde belangstelling voor het genre. De blues was plotseling weer cool. Samen met Albert Collins en Johnny Copeland maakte hij het formidabele album Showdown, dat ik destijds meenam naar de hifiwinkel waar ik mijn geluidsinstallatie zorgvuldig samenstelde. De T-Bone Shuffle en de Black Cat Bone van het trio waren daarbij onmisbaar.
De cd Iron Man van Michael Burks bracht me weer terug bij die plaat. Burks heeft een soepele stem als die van Robert Cray en zijn gitaarstijl is danig beïnvloed door de ijskoude klanken van Albert Collins. Alligator-baas Bruce Iglauer schreef de linernotes voor Iron Man, net zoals hij dat destijds ook al deed voor Showdown. Het beeld dat hij schetst van een man die met zijn band aan het stuur zit van een bestelbus (als hij er niet onder ligt te sleutelen) met een aanhanger vol apparatuur onderweg van de ene club naar het andere festival is toch de basis van alle rock, country en blues. Bloed, zweet en tranen.