donderdag 3 januari 2008

Nothin' Niks-Neat-Niks

Op nieuwjaarsdag was het elf jaar geleden dat Townes Van Zandt stierf. Uitgever Abe de Vries ontdekte hem pas in de zomer van 2007. De uitspraak 'Townes Van Zandt is the greatest songwriter in the world, and I'll stand in my cowboyboots on Bob Dylan's coffeetable and say that', van Steve Earle had hem op het spoor gebracht van de Texaan. De Vries was diep onder de indruk.
De cd Nothin' Niks-Neat-Niks, gezamenlijk uitgebracht door Friese Pers Boekerij, Uitgeverij Noordboek en DRC Entertainment, is het gevolg van die bewondering. Op de cd worden zes nummers van Townes gecoverd. Gerrit Breteler zingt in het Fries St. Jan De Doarmer (St. John The Gambler) en Sjong En Flean (To Live Is To Fly), Martin Korthuis brengt in het Gronings As Ik Die Wil Zain (If I Needed You) en Wachten Op 't In (Waitin' Around To Die), terwijl Egbert Meyers in het Drents An Mien Venster (At My Window) en Niks Meer (Nothin') doet.
In het cd-boekje halen popjournalist Harry de Jong en Peter Bruinsma (Dagblad van het Noorden, Omroep Mercurius Leeuwarden) herinneringen op aan ontmoetingen met Townes. Bruinsma brengt in 1990 de nacht door met de door hem zo bewonderde 'father of Texas folk', nadat die aangeeft liever niet alleen in de taxi te stappen die hem naar het Eurohotel aan de rand van Leeuwarden moet brengen. Bruinsma praat in de hotelkamer uren met zijn held, die blijkbaar geen behoefte heeft om te slapen, ook al moet hij de volgende ochtend met de trein naar Hilversum voor een radio-optreden. Bruinsma heeft het ook nog even over het optreden in de Groninger Oosterpoort (1992), waar Townes op het toneel in tranen uitbarst. Een pijnlijk moment dat Guy Clark enigszins draaglijk maakt door de opmerking 'he's such a softie'.
Nothin' Niks-Neat-Niks is een warm eerbetoon.

Geen opmerkingen: