donderdag 10 januari 2008

Ben Vaughn en the Geator

Een klein stukje in het Amerikaanse tijdschrift Spin had me in 1986 ontzettend nieuwsgierig gemaakt naar Ben Vaughn. Bij de platenzaak hadden ze nog nooit van hem gehoord, maar een paar weken later was zijn debuutelpee via de import binnen. The Many Moods Of Ben Vaughn van het Ben Vaughn Combo stond dat jaar bovenaan in de top 10 die ik voor mezelf samenstelde (op 2 stond Guitar Town van Steve Earle, terwijl Dwight Yoakam met Guitars, Cadillacs etc. etc. plaats 3 innam).
Cooler dan Ben Vaughn was simpelweg niet mogelijk. De ex-punker (Sickidz) bracht met zijn combo het plezier terug in de rock-'n-roll in die beroerde jaren tachtig. Dat deed hij met een verzameling prachtsongs, waarin hij op verfrissende wijze speelde met de tradities van rockabilly, surf en andere 'ouderwetse' muziekstijlen. En elk liedje was heerlijk mee te brullen. Nog altijd trouwens. I got a m-m-m-m-motorvehicle (vier keer) / Baby won't you ride with m-m-e. Als je naar de songtitels op de hoes keek, dan had je ook het refrein al in je hoofd. Zulk aanstekelijk werk! Kan ook niet anders met zulke teksten: You got hair so tall / Some say it's 4-dimensional / When you gotta walk through doors / You gotta get down on all fours / Mmmm... it sure is big / I dig your wig.
En met de lijstjes met favorieten van Ben Vaughn kon je je voordeel doen. Op de tweede plaat Beautiful Thing stond een hele lijst: Sonny Bono, P.F. Sloan, Doug Saldana, Dick Dale, The Delfonics, Joe South, Louis Jordan, Dan Penn, The Morells en vele, vele anderen. Die eerste platen werden steevast opgedragen aan the Geator, maar ik had geen idee wie dat was. Dat ontdekte ik pas onlangs. Ben Vaughn is namelijk weer in het nieuws. Hij produceerde de laatste cd van Mark Olson en is bovendien bezig om zijn eigen werk opnieuw op te nemen, hetgeen heeft geleid tot de serie Vaughn Sings Vaughn. Zodoende kwam ik op zijn website terecht en daar zag ik een filmpje over the Geator, geregisseerd door duizendpoot Vaughn.
The Geator blijkt een deejay in Philadelphia te zijn. Iedereen in die stad kent hem, zo blijkt uit de straatinterviews in het filmpje. Ben Vaughn zoekt hem op tijdens de opnamen van een radioprogramma. Oude soul draait the Geator. Hij gaat er helemaal in op. Kijk eens hoe hij die oude singles door zijn handen laat glijden. He's the man!

Geen opmerkingen: