vrijdag 18 januari 2008

I'm Trying To Make A Record

Van de week eindelijk eens gekeken naar I Am Trying To Break Your Heart, een film van Sam Jones over Wilco. Jones filmde de groep bij het maken van Yankee Hotel Foxtrot. Heel bijzonder. Het begint er al mee dat Jones begint te filmen de dag nadat drummer Ken Coomer uit de band is gezet. Na de opnames van YHF blijkt dat hun label, Reprise, de plaat niet wil uitbrengen. “A career-ending record”, noemen ze het. Uiteindelijk kunnen de Wilcomannen de rechten van de plaat van het label terugkopen. Daarna wordt ook Jay Bennett de groep uitgezet. Dat zie je niet als zodanig gebeuren, maar wel in beeld komen Tweedy en Bennett die beide hun visie op deze gebeurtenis geven. Dat is heel pijnlijk om te zien. In het boekje bij de film geeft Jones aan dat hij nog heel terughoudend is geweest bij het laten zien van Bennett´s woedende commentaar.

Na een jaar kan de groep YHF uitbrengen bij Nonesuch records (dat overigens net als Reprise onderdeel uitmaakt van Warner Brothers. Uiteindelijk betaalt WB, via Nonesuch veel meer voor YHF, dan dat ze zouden kwijt geweest als Reprise de plaat had uitgebracht!) De rest is geschiedenis, zoals dat zo mooi heet.
YHF blijkt uiteindelijk het best verkochte album (tot aan het verschijnen van Sky Blue Sky) van Wilco te worden.
Zie hieronder een stukje (Poor Places) uit de film toen de verhouding tussen Jeff Tweedy en Jay Bennett (met bril) nog werkbaar was.

Geen opmerkingen: