vrijdag 7 maart 2008

De ondergang van alt.country

Amaai, voor de zoveelste keer wordt de teloorgang van de muziekstroming alt.country verkondigd. Ditmaal in een gastbijdrage op het populaire weblog An Aquarium Drunkard. Kort samengevat komt het erop neer dat de glorietijd van de altcountry was gelegen in de periode van het begin van de jaren ’90 tot en met 1998 en dat er daarna nog wel goede platen in het genre verschenen zijn, maar geen enkele daarvan het etiket essentieel opgeplakt kan krijgen. Het verdwijnen van het tijdschrift No Depression wordt nu als teken aan de wand gezien.
Best wel een interessante stelling. In ieder geval eentje waarover wat te steggelen valt. Dat zie je ook wel terug in de 23 reacties op het artikel. Persoonlijk denk ik dat er altijd aandacht zal zijn voor muziek waarin de folk, country en blues uitgangspunten zijn die in meer of mindere mate met rock en of pop vermengd zullen worden. Natuurlijk was alt.country altijd al een beetje vage term. Heel anders dan rockabilly of ska waarvan de grenzen veel duidelijker waren. Dat feit alleen al maakt het moeilijk om aan te geven of iets bezig is ten onder te gaan. ´t Blijft in ieder geval doodzonde dat een kwaliteitsblad als No Depression moet verdwijnen. Overigens heeft dat, zoals hoofdredacteur Peter Blackstock in een reactie op het artikel ook aangeeft, niets te maken met de eventuele ondergang van alt.country als muziekstroming, maar is het te wijten aan een algehele malaise in de muziekindustrie waardoor de advertentiebudgetten sterk dalen.
Des te zuurder is het dat in Nederland weer een waarachtig slecht muziekblad (oeps, entertainmentmagazine) het licht heeft gezien, Off the Record. Telegraafachtige kopletters, heel veel door de muziekmaatschappijen beschikbaar gestelde foto´s en puur positieve recensies. En vooral aandacht voor de “grote” namen. Klaarblijkelijk zijn de advertentiebudgetten daar wel voldoende voor. Ik heb het ingekeken bij de boekhandel en heb mijzelf weer een beetje rijker gemaakt door die € 3,95 in mijn zak te houden. Kreeg ik er tòch nog een goed gevoel bij.

Geen opmerkingen: