zondag 11 november 2007

Let him dangle

'Hot As A Pistol, Keen As A Blade’ heet de weergaloos mooie dvd van Elvis Costello en Allen Toussaint, opgenomen in Montreal op 3 juli 2006. Het is een vervolg op het gezamenlijke project The River In Reverse, dat op zijn beurt weer voortvloeide uit de rampzalige gevolgen van de orkaan Katrina voor de muzikale carrière van Allen Toussaint, die zo ongeveer alles (studio, bladmuziek, opnames) prijs moest geven aan het water. Een van de hoogtepunten op de dvd is Deep Dark Truthful Mirror, van de Costello-cd Spike uit 1989. Niet geheel toevallig, want ook toen werkten Costello en Toussaint al samen. Reden om Spike weer eens op te zetten, en ons te realiseren wat een geweldige plaat dat eigenlijk was. Denk bij voorbeeld nog eens aan het samen met Paul McCartney geschreven en gespeelde Veronica. Maar wat mijn aandacht nog het meest trok, was de tweede track, Let Him Dangle. Hier horen we de felle, geëngageerde Costello aan het werk, die zich kwaad maakt over het lot van Derek Bentley. Deze achterlijke 19-jarige gauwdief was in 1953 ter dood veroordeeld en opgehangen, omdat hij zijn 16-jarige maatje Chris Craig zou hebben opgestookt een politieman neer te schieten. Deze Sidney Miles had de beide losers betrapt bij een inbraak, en Bentley had tegen Craig gezegd: ‘Let him have it Chris'. Craig was te jong om te veroordelen, ‘So the police took Bentley and the very next thing: let him dangle’. Hoewel Derek Bentley het verstand van een 11-jarige had, kende de rechtbank geen pardon, ondanks een aanbeveling van de jury om hem gratie te verlenen. Toen ik het cd-boekje nog eens openbladerde, viel er een krantenknipsel uit, gedateerd 1993: ‘Posthuum pardon voor gehangene’. “Volgens minister van binnenlandse zaken Michael Howard was het vonnis tegen Derek Bentley ‘duidelijk verkeerd’, zelfs gemeten naar de maatstaven van toen.” Of er een verband is tussen Spike en dit (veertig jaar te late) pardon, weet ik niet. Hoe dan ook, Elvis Costello is iemand die begrijpt dat kunst zich niet afzijdig kan houden. Misschien moeten we hem maar eens op Lucia de B. of de Deventer moordzaak zetten.

1 opmerking:

Ben Schaafsma zei

prachtig nummer van Costello.

Ik moet dan meteen denken aan Tyler van UB40. Hele andere muziek maar ook een bloedstollende aanklacht tegen onrecht: "Tyler is guilty the white judge has said so What right do we have to say it`s not so."

Volgens Wikipedia: Tyler was a child on a schoolbus of black children, which was attacked by an angry white mob furious at school integration.

Aged 16, Tyler was arrested for the 1974 murder of 13 year-old Timothy Weber, who was shot during this incident. He was subsequently convicted by a Louisiana court and sentenced to capital punishment, death by electrocution.

Since then, Louisiana's death penalty was ruled to be unconstitutional. Tyler was resentenced to life in prison. He is currently serving his sentence at the Louisiana State Penitentiary in Angola, LA.

UB40 heeft Tyler blijkbaar niet geholpen.