maandag 12 november 2007

Jeugdig talent

1. Een openbaring voor mij is de plotse verschijning van Lucky Fonz III aan het firmament
van de singer-songwriters. De pas 26-jarige Amsterdammer kwam onlangs met zijn tweede album Life Is Short dat vol staat met lyrische folk- en countryliedjes met een scherp randje.
Voor zijn leeftijd opvallende doorleefd gezongen, met lichte wiebelstem, en liedjes die compositorisch sterk zijn en bij vlagen ontroerend. Liefhebbers van Will Oldham, Johnny Cash en Leonard Cohen komen ruimschoots aan hun trekken bij deze cd van een waarachtig talent van eigen bodem. Voorheen leidde Lucky Fonz III (echte naam Otto Fons Wichers) al levens als klassiek-pianist, gabber, dj, straatmuzikant en barpianist. En nu is hij dus veelbelovend singersongwriter.

2. Twee weken geleden was er een geweldig optreden in de Utrechtse Helling van een andere talentvolle singer-songwriter, Elvis Perkins. Ook al een jongen met een roerig verleden, maar wel van een heel andere orde. Zijn vader Anthony (“Psycho”) overleed aan Aids en zijn moeder zat in het vliegtuig dat het WTC binnenvloog. Hoeveel leed kan een mens verdragen zou je zeggen. Elvis Perkins is niet bij de pakken neer gaan zitten en zijn debuut Ash Wednesday is een fraaie weergave geworden van zijn gevoelens voor en na die tragiek. Perkins balanceert knap tussen melancholieke ingetogenheid en maffe uitbundigheid. Op het album overheerst het eerste, in de Helling zagen en hoorden we een meer extraverte Perkins. Ook een jongen om in de gaten te houden.

Geen opmerkingen: