zondag 27 april 2008

Wicked fool

I know when Sunday comes
For I can hear the bells

Bad Road, Good People van Boris McCutcheon kreeg onlangs terecht een gunstige beoordeling op altcountry.nl. Als een van de hoogtepunten werd de ‘hartverscheurende’ Ballad Of Natascha Kampusch genoemd. Ook die kwalificatie is volkomen terecht.

Are you done with me
Wicked fool
Are you done with me
Wicked fool
Can you let me out
For to see the sun
Wicked one

De Oostenrijkse Natascha Kampusch was net tien jaar toen ze op weg naar school werd ontvoerd door Wolfgang Priklopil, die haar acht jaar lang gevangen hield in een kelder onder zijn huis in Strasshof an der Nordbahn. De ontvoerder hield haar vast in een soort onderaardse kamer van drie bij vier meter onder zijn garage. Ze mocht radio luisteren en heel af en toe televisie kijken. Ook kreeg ze de gelegenheid om kranten te lezen. Pas op 23 augustus 2006 wist ze te ontsnappen. Terwijl ze zijn auto aan het stofzuigen was, kreeg Priklopil een telefoontje. Vanwege het geraas van de stofzuiger ging hij een paar meter verderop staan. Natascha zag haar kans schoon en maakte zich uit de voeten.

He says if I ever leave him, he’ll shoot himself in the face

Priklopil sprong acht uur na de ontsnapping voor een trein in Leopoldstadt. Hij werd begraven op een onbekende begraafplaats in de buurt van Wenen. Op zijn graf staat een andere naam.

Mooi, dat Boris McCutcheon een ballade voor Natascha geschreven heeft.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoe raar kan het lopen?

Ik sprak Boris en een van de leden van zijn band (Susan Holmes, staande bas) tijdens een optreden in Bakkeveen (prachtige kleine zaal in de Slotplaats!). Ik vroeg hem hoe er toe gekomen was een liedje te schrijven over Natascha Kampusch. Dit concertje was op 24 april. Op 3 mei heb ik hem weer zien spelen in de Oosterpoort in Groningen (nog niet half zo goed, hetgeen vooral door de sfeerloze ruimte kwam). In de tussentijd is het verhaal met die Fritschl naar buiten gekomen (jawel, weer Oostenrijk). Zou daar ook nog zo'n mooi liedje zitten in "such a sad and bizar story" (de woorden van boris).

Groeten,

paul braakhuis