donderdag 24 april 2008

Monument Valley (Gypsy Cowboy)

Laten we nog even doorgaan met onze serie over de meest Amerikaanse plek ter wereld (zie ook de bijdragen Edelkitsch en Monument Valley), namelijk Monument Valley. Na de aandacht voor The Prodigal Sons en Lyres deze keer een wat onderschatte klassieker uit de countryrock. Gypsy Cowboy van New Riders Of The Purple Sage heeft een prachtige hoes. Bij mij thuis staat de in een stevig karton verpakte elpee uit 1972 altijd in beeld achter de versterker en platenspeler. De achterkant is trouwens bijna net zo fraai. Vijf portretfoto's (in zwart-wit) van de bandleden John Dawson, David Nelson, Dave Torbert, Buddy Cage en Spencer Dryden. Cowboyhippies gefotografeerd tegen een houten omheining.
New Riders Of The Purple Sage was een band uit San Francisco die nauw verweven was met Grateful Dead. Jerry Garcia zat in de eerste bezetting. De zwaar psychedelische countryrock van het sleutelnummer Death And Destruction (8.41 minuut) op Gypsy Cowboy is onvergetelijk. Na een portie huiveringwekkend gitaargeweld begint de zanger, die eerder al heeft laten weten dat hij maybe that man up in the sky is, aan het laatste couplet.
Oh now you're living in America
Can you remember when they traded you?
What would you have to pay
To get your soul back today
Do you remember how we got this way
Do you remember my friend
Oh what if feels like in the end
Will you wish you had a friend?
When it all comes 'round again
When it all comes 'round again

1 opmerking:

Ronsaltcountry zei

Inderdaad een ware klassieker. Wist je overigens dat ze "Death and Destruction"oooit maar een keer live gespeeld hebben. NRPS treedt op dat moment weer op in de VS, met David Nelson en Buddy Cage aan boord. John "Marmaduke" Dawson ontbreekt omdat hij fysiek niet in staat is om te touren.