vrijdag 25 juli 2008

Spade Cooley en zijn kleinzoon

Op I Flathead, de nieuwe cd van Ry Cooder, staan een paar verwijzingen naar Spade Cooley. Ik moest even zoeken, maar toen kwamen de gruwelijke details naar voren. Spade Cooley was een straatarme sloeber uit Oklahoma, die als muzikant (fiddler) naar Californië kwam en het daar helemaal maakte in de jaren ’40 van de vorige eeuw. “The King Of Western Swing” werd hij genoemd. Hits, filmopnames, noem het maar op, de gebraden duiven vlogen hem in de mond. Knappe vent, mooie vrouw, twee kinderen, een ranch, een boot. Wat zou er mis kunnen gaan?
Wel, Spade was een schuinsmarcheerder, een alcoholist en een doorgedraaide pillenslikker. Onder invloed mishandelt hij op 3 april 1961 zijn vrouw Ella Mae, voor de ogen van hun dochter Melody. Slaan, trappen, brandende sigaretten uitdrukken. En dat allemaal omdat hij haar ervan verdenkt te affaire te hebben met de zingende cowboy Roy Rodgers. Of dat zij zich wil overgeven aan een “free sex cult”. Typisch gevalletje van de balk en de splinter. Enfin, na een sensationeel proces wordt Spade tot levenslang veroordeeld. Einde verhaal? Nee, nog niet want in gevangenis beseft hij eindelijk welke gruweldaad hij begaan heeft. Hij wordt een modelgevangene. Na bemiddeling van wederzijdse vrienden uit de filmwereld besluit gouveneur Reagan (ja, die zien we later terug), Cooley gratie te verlenen zodat hij op 22 februari 1970, op zijn zestigste verjaardag, vrij zou komen. Voordien al, in november mag hij voor drie dagen de gevangenis verlaten om op te treden voor notabene een soort sheriffs-conferentie. Op 23 november speelt hij daar drie liedjes. Na afloop zegt hij in de kleedkamer: “I think it's gonna work out for me. I have the feeling that today is the first day of the rest of my life”. Daarna zakt hij in elkaar en valt dood neer.
Wat een verhaal, dat evenwel nog opvallender wordt als je beseft dat diverse websites aangeven dat Spade Cooley de grootvader is van Mike Cooley, gitarist bij de Drive-by Truckers.


Geen opmerkingen: