zaterdag 12 juli 2008

Rode Kruis

Ik ben van mening dat op het altcountry weblog toch echt vooral over altcountry en americana en aanverwante zaken gesproken moet worden (wat die termen ook precies mogen behelzen, ik denk dat iedereen er impliciet wel een gevoel bij heeft), maar ik wil hier bij hoge uitzondering één keer van afwijken.

De reden is, alweer, een bijzondere release: Got live if you must van Redd Kross. Voor wie deze band niet kent (schande ;-) ): ooit begonnen als adolescent rammelpunkbandje, uitgegroeid tot iconen van de powerpop/punk. Invloeden van jaren zestig pop, psychedelica, surfpop, middle of the road en punk samengesmeed tot melodieen die slecht uit het hoofd te krijgen zijn.

Ook Redd Kross laat de laatste jaren (te) weinig van zich horen (het lijkt bij mij wel een rode draad), de laatste studio cd Showworld dateert alweer van 1997, maar er schijnt een nieuwe in de maak te zijn. Tijdens het wachten is er nu de live dvd Got live if you must (met een typische Redd Kross knipoog, ditmaal naar een live album van the Stones) opgenomen in Madrid in januari 2007. Het concert duurt slechts iets meer dan een uur en met 16 nummers is het natuurlijk altijd een te beperkte doorsnede van hun oeuvre. De band is echter retestrak en als je ze zo ziet spelen vraag je je af waarom ze niet vaker toeren.

Voor een ieder die deze band niet kent, maar houdt van poppy punk (of andersom) met een lekkere sixties feel is deze dvd een aanrader, al was het maar omdat er ook een bonus cd bijgeleverd wordt die de luisteraar in 22 nummers door hun hele carriere meeneemt (van de eerste rammelpunk tot en met een paar onontdekte pareltjes zoals hun versie van Dancing Queen). Zomerplaatje!

p.s. voor wie hem wil bestellen: Hier kun je hem bestellen (spaanse webshop, maar prima levering)

Geen opmerkingen: