dinsdag 30 december 2008

Peer Bataille en 2008

Tot vandaag heb ik gewacht op die ene cd die er in 2008 bovenuit zou steken. Zoals er eigenlijk ieder jaar wel eentje is. Maar niet dit jaar dus. Het wachten heeft lang genoeg geduurd. Hij komt niet meer.

1 Alle dit jaar gehoorde cd's ruil ik zonder aarzelen beleefd in voor het concert van Leonard Cohen op 12 juli in het Amsterdamse Westerpark. Onweer trok zich respectvol terug. Zomerzon bleef een half uurtje langer hangen boven de kim. Treinen tussen CS en Sloterdijk op de achtergrond minderden eerbiedig vaart. Wij in het park waren weer drie uurtjes jong, verliefd en onbeschadigd. Onverwacht.

2 The Raconteurs - Consolers of the Lonely iTunes is onverbiddelijk: het meest gedraaid in 2008, dus dit moet de beste zijn. Beetje profijt van de vroege verschijning misschien. Qua liedjes niets leukers gehoord. Ook fijn live in de Melkweg.

3 R.E.M. - Accelerate Nummer 2 volgens iTunes. Nooit veel gehad met deze band. Hier jassen ze er met veel energie in ruim een half uur elf pakkende liedjes doorheen. Waarom lang neuzelen als het kort en krachtig kan?

4 Paul Weller - 22 Dreams Nooit meer naar geluisterd sinds overlijden van the Jam. Fout, fout, fout! Een artikel in Mojo en een concert op de BBC brachten me weer op zijn spoor. Beste soulplaat van 2008.

5 Eli 'Paperboy' Reed & the True Loves - Roll with you Eigenlijk onmogelijk, maar in de Melkweg kwam het bewijs dat je tegelijkertijd jong en blank kunt zijn, en dan ook nog afwisselend kunt zingen als Sam Cooke, Otis Redding en Wilson Pickett. Boom Boom!

6 Shelby Lynne - Just a Little Lovin' Je moet het maar doen: Queen Dusty's liedjes tot op het bot uitkleden en er nog mee wegkomen ook.

7 The Clash - Live at Shea Stadium In 1982 mochten Strummer c.s. als voorprogramma mee naar de VS voor de afscheidstournee van the Who. Twee maanden later was the Clash overleden; the Who blijft in 2008 nog steeds afscheid nemen. Het leven is een en al vergissing.

8 Hank Williams - The Ultimate Recordings Drie cd's met opgedoken radio-opnames. Als de pers schrijft dat Hank hier beter zingt dan op zijn studioplaten, moet je op je hoede zijn. Maar ik ben geneigd het te geloven, alleen al op basis van 'Im so Lonesome I Could Cry'.

9 The Hiders - Penny Harvest Field Gewoon maar eens geluisterd naar aanleiding van een stukje op Altcountry.nl. Aangenaam verrassende countryrock met de nadruk op rock. En met een diepe buiging naar zowel de akoestische als elektrische Neil Young.

10 Dan Baird & Homemade Sin - Dan Baird & Homemade Sin Omdat er toch iemand op 10 moet staan. En omdat hier een uur lang met hart en ziel wordt gerockt. Goed zo Dan!

Alt.country? Americana? Niet echt veel dit jaar. Geen zin in neuzelende akoestischegitaarmannen. Liever wat meer herrie. Ook even geen Lucinda Williams en Ryan Adams. En waar ik met mijn pet niet bij kan: Bon Iver.

Geen opmerkingen: