maandag 29 december 2008

Top 10 Machiel Coehorst

1. Matt Bauer – The island moved in the storm
De banjospeler in de band van folkzangeres Alela Diane grossiert op zijn tweede soloalbum in mystieke, folky miniatuurtjes. Met fraaie fluisterzang en lieflijke tweede stemmen van Alela Diane en Mariee Sioux. Mooiere muziek is nauwelijks denkbaar.

2. Micah P. Hinson and the Red Empire Orchestra
Talentvolle jongeman uit Texas die geheel eigen draai geeft aan traditionele country. Droefgeestige ballads worden afgewisseld met surf- en zigeunermuziek. Schaamteloos en hartverscheurend.

3. Timesbold - I'll seen I'll sung
Het geweldige openingsnummer Old Hannah vormt de opmaat voor opnieuw een fascinerend en ongewoon americana-album van zingende treurwilg pur sang Jason Merrit. Ingetogen pracht met wiebelstem en zingende zaag.

4. Ray LaMontagne – Gossip in the grain
Voormalig schoenenverkoper Ray LaMontagne balanceert op zijn derde album knap tussen sentiment en ontroering. Tijdloze mix van country, rhythm & blues en pop met als belangrijkste handelsmerk: het hese, soulvolle stemgeluid van LaMontagne.

5. Department of Eagles – In ear park
Eigenzinnig duo uit New York mengt folk, elektronica, rock en psychedelica tot hypnotiserend geheel. Klinkt een beetje als Bon Iver, maar dan zonder de voortdurende falset.

6. Lucinda Williams – Little Honey
Opvallend uitbundig, met volop dampende blues en rock. Advies: niks meer over lezen, in de cd-speler stoppen en hard draaien!

7. Fleet Foxes – Fleet Foxes
In veel jaarlijstjes terug te vinden en terecht. Geliefd bij zowel puristen als modernisten en genoeg over geschreven.

8. Big Low – The junction of the two rivers
Intrigerende americana van eigen bodem, al is gromzanger Dan Tuffy van Australische origine. Basaal en experimenteel tegelijkertijd.

9 . Aimee Mann – Smilers
Minder sterk dan haar beste album Lost in Space, maar het schitterende Little Tornado en haar overtuigende optreden van oktober dit jaar in de Melkweg rechtvaardigen een plekje in de top tien.

10. Loudon Wainwright III – Recovery
De oude meester covert zijn beste liedjes. Minder uitgebeend dan de originele versies en een stuk beter gezongen.

1 opmerking:

Hugo Vogel zei

The Island Moved in the Storm is de tweede plaat van Matt Bauer. Eerder, in 2004, bracht hij al de cd Nandina uit (en in 2006 ook nog een mooie EP, Wasps & White Roses)