woensdag 13 augustus 2008

Rogers


Wat zich muzikaal op het Australische vasteland afspeelt, daar hebben wij in Europa niet zoveel weet van. Pas als bands en artiesten de grote oversteek wagen en zich in de oude wereld (lees: Engeland) vestigen, heb je kans op een Europese doorbraak. In de geïsoleerde popcultuur die Australië min of meer heeft, hebben rockbands als Powderfinger en You Am I kunnen uitgroeien tot megagrote acts, die qua populariteit vergelijkbaar zijn met wereldbands als Radiohead en R.E.M.
Waarom ik deze lange inleiding gebruik, is omdat een stukje wil wijden aan de voorman van You Am I, Tim Rogers. Al in 1999 maakte Rogers een soloplaat met zijn gelegenheidsbegeleiders The Twin Set. Het opvallende aan What Rhymes With Cars And Girls (rooArt) is dat er nauwelijks een elektrische gitaar op te horen is, terwijl de plaat op zeer prettige manier overheerst wordt door fiddle, pedal steel, banjo, accordeon en staande bas. Zodoende is dit een zeer aangename kennismaking met de singer-songwriter Tim Rogers, die voor een keer de luide gitaren aan de kant gezet heeft en lekker loom op de veranda met zijn muzikale vrienden een puur countryalbum bij elkaar gespeeld heeft. Helaas is deze prachtige, sfeervolle plaat ook niet veel verder gekomen dan de grenzen van Australië, al heeft What Rhymes With Cars And Girls mijn woonkamer wél gehaald. Van wie nog meer?

1 opmerking:

David Huijzer zei

You am I is het best bewaarde geheim van Australie! Tim Rogers heeft een paar fantastische cd's gemaakt die natuurlijk (net als alles van You am I) in mijn cd kast staan. Tim is een genie!